|
| | | | | | | | | | | | | |
|
|
Problem : Zagrożenia oparzeniami powodowanymi przez: - gorące powierzchnie i przedmioty
- gorący tłuszcz i parę
| Pytania / obserwacje | Działania poprawiające stan bhp |
| Czy istnieje ryzyko oparzeń: - gorącymi powierzchniami i przedmiotami
- gorącymi tłuszczami i parami?
| Zachowanie ostrożności przy otwieraniu drzwi wsadowych pieca.
Stosowanie haków przy wytaczaniu trzonów pieców wyciągowych.
Przenoszenie gorących tłuszczy w naczyniach z solidnymi uchwytami nie przewodzącymi ciepła.
Wytwarzanie pary do szwilowania w sposób przewidziany instrukcją obsługi pieca.
Używanie rękawic i odzieży roboczej chroniących przed poparzeniem. |
|
Problem : Występowanie podwyższonej temperatury, nieodpowiedniej wilgotności powietrza i przeciągów w pomieszczeniach pracy
| Pytania / obserwacje | Działania poprawiające stan bhp |
| Czy są podejmowane działania ograniczające niekorzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie pracowników: - nadmiernego przegrzewania się pomieszczeń pracy (zwłaszcza latem)
- nieodpowiedniej wilgotności pomieszczeń
- przeciągów?
| Stosowanie żaluzji w oknach od strony nasłonecznionej.
Rozważenie wymiany szyb w oknach na atermiczne (nie przepuszczające promieniowania słonecznego).
Przewietrzanie nadmiernie nagrzewających się pomieszczeń pracy (bez wywoływania przeciągów).
Zapewnienie napojów chłodzących w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników. |
| Czy istniejąca wentylacja grawitacyjna zapewnia wystarczające przewietrzanie pomieszczeń pracy? | Zastosowanie mechanicznej wentylacji nawiewnowywiewnej w pomieszczeniach: przygotowania i przerobu ciasta, składowania pieczywa.
Wykonanie kanałów wentylacyjnych dolnych w komorach fermentacyjnych. |
|
Info: 2, 22, 42, 45, 57
|
|