|
| | | | | | | | | | | | | |
|
|
Problem : Zagrożenie urazami powodowanymi poślizgnięciami, potknięciami i upadkami na podłodze lub innym podłożu stanowiska pracy, przejść, dojść lub dróg komunikacyjnych
| Pytania / obserwacje | Działania poprawiające stan bhp |
| Czy stan podłoża może być przyczyną potknięcia i upadku? | Uzupełnianie na bieżąco ubytków podłoża (wyrównywanie nawierzchni). |
| Czy stan podłoża może być przyczyną poślizgnięcia się i upadku? | Zapewnienie równej i nieśliskiej powierzchni podłóg lub innego podłoża. |
| Czy drogi komunikacyjne oraz miejsca składowania materiałów są oznaczone? | Zapewnienie wolnych, nie zastawionych, właściwie oznakowanych dróg komunikacyjnych (przejść).
Zapewnienie dróg komunikacyjnych bez progów, z oznakowaniem pojedynczego stopnia. |
| Czy wokół stanowisk jest utrzymywany porządek? | Zachowanie porządku wokół stanowiska pracy (uprzątanie porozrzucanych części, przedmiotów). |
|
Info: 10,20, 22,45, 46
Problem : Zagrożenie urazami powodowanymi upadkami ludzi i przedmiotów z wysokości
| Pytania / obserwacje | Działania poprawiające stan bhp |
| Czy istnieje możliwość upadku osób z wysokości: - do dołka przedpiecowego
- ze schodów
- z drabin i podestów?
| Stosowanie schodów odpowiadających wymaganiom norm i przepisów.
Stosowanie drabin (metalowych lub drewnianych) zgodnie z przeznaczeniem (oznaczonych znakiem bezpieczeństwa, posiadających ważny certyfikat uprawniający do takiego oznaczania).
Zapewnienie właściwego stanu technicznego drabin, schodów i pomostów. |
| Czy przy pracach prowadzonych na wysokości powyżej 1 m od podłoża stosowane są właściwe środki ochronne, np. podest z balustradą? | Stosowanie podestu z balustradą (poręcz o wysokości co najmniej 1,1 m, krawężnik o wysokości 0,15 m i poprzeczka w środku) przy pracach prowadzonych na wysokości powyżej 1 m od podłoża. |
| Czy są możliwe upadki z wysokości: - pojemników z pieczywem
- blach z pieczywem
- niewłaściwie składowanych worków z mąką?
| Zapewnienie odpowiednich (wytrzymałych i stabilnych) regałów magazynowych.
Używanie pojemników na pieczywo jednakowej wielkości.
Zabezpieczanie blach przed wypadaniem z wózków i regałów.
Zapewnienie bezpiecznego sposobu składowania worków z mąką. |
|
|
|