Żelownice służą do nakładania żelu, pomady, czekolady na gotowe wyroby cukiernicze.
Żelownica to naogół niewielkie urządzenie stołowe lub na kółeczkach, które posiada specjalny, zapewniający bezpieczeństwo, system podgrzewania i transportu żelu, pomady, czekolady, mogący natryskiwać surowiec płaszczyzną lub stożkiem. Nakładanie surowca odbywa się poprzez natrysk bezpośrednio na produkt za pomocą ręcznego pistoletu. Konstrukcja maszyny uniemożliwia zastygnięcie żelu w przewodach maszyny podczas przerwy w pracy.
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze żelownic:
- zagrożenia poparzeniem podczas kontaktu z gorącymi składnikami wydostającymi się z żelownicy (żel, pomada, czekolada);
- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym;
- zagrożenie wytryskiem cieczy pod ciśnieniem;
- upadki spowodowane śliskimi i tłustymi posadzkami;
Zasady bezpiecznej pracy podczas obsługi żelownic do ciast.
Pracownik korzystający z żelownic do ciast musi posiadać odpowiednie przeszkolenie w zakresie obsługi tego urządzenia. Powinien być wyposażony w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawice, odpowiednie obuwie antypoślizgowe, okulary chroniące oczy przed odpryskami gorącego żelu, pomady, czekolady.
Rys. 10. Żelownica