Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyżejCIOP
.. | Piece | Krajalnice | Miesiarka do ciast | Ubijarka cukiernicza | Wywrotnice podnoszące | Przesiewacze do mąki | Myjki i czyszczarki do blach i innego wyposażenia piekarni | Dzielarko - zaokrąglarki | Smażalki do pączków | Żelownice

Piece


 Piece komorowe są uniwersalnymi piecami piekarskimi stosowanymi do wypiekania szerokiego asortymentu pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego.

  Przystosowane są do zasilania:

  • prądem elektrycznym;

  • gazem ziemnym;

  • gazem płynnym;

  • olejem opałowym;

  Równomierny rozkład temperatury w każdym punkcie pieca oraz wilgotność, to czynniki decydujące o jakości wypieku. Piece komorowe spełniają te wymagania. Wykonane są z wysokiej jakości stali szlachetnych (kwasoodpornych). Termopary wewnątrz komory pieca pozwalają na kontrolowanie temperatury komór
  W miejscu zainstalowania pieców niezbędna jest wentylacja zapewniająca dobre warunki pracy. Piekarz obsługujący piece powinien posiadać odpowiednie przeszkolenie i kwalifikacje pozwalające na jego obsługę, a także odpowiednie ubranie: fartuch ochronny, czepek, obuwie antypoślizgowe, rękawice. Do wyjmowania pieczywa z pieca powinien używać łychy drewnianej lub metalowej uniemożliwiającej uszkadzanie wewnętrznej powierzchni pieca. Usytuowanie komory załadunkowej pieca powinno być takie aby piekarz mógł swobodnie operować łychą do wkładania i wyjmowania pieczywa z pieca..

  


Rys. 1. Piece.


  Główne zagrożenia związane z obsługą pieców to zagrożenia:

  • poparzeniem o gorące elementy pieca i wyjmowane pieczywo;

  • porażeniem prądem w przypadku zasilania pieca energia elektryczną;

  • wybuchem w przypadku zasilania pieca paliwem płynnym lub gazowym;

  • uderzeniem łychą do wkładania i wyjmowania pieczywa;

  • spadającymi elementami (blachy do pieczenia pieczywa);


Na górę strony

Siedziba instytutu
Strona głównaIndeks słówStrona BIPCIOP