Głównym zadaniem pracownika obsługującego smażalkę do pączków jest obsługa tego urządzenia polegająca na wkładaniu do rozgrzanego tłuszczu surowych pączków, nadzorowanie procesu ich pieczenia, przekręcanie, wyjmowanie na ociekacz gotowych pączków i w razie konieczności dodawanie tłuszczu do smażalki.
Smażalka do pączków powinna być w całości wykonana jest z wysokiej jakości stali kwasoodpornej. Komora smażalki powinna być wyprofilowana w taki sposób, aby po zakończeniu użytkowania szybko i łatwo można było spuścić zużyty tłuszcz. Elementy grzejne wraz ze sterowaniem powinny być całkowicie wyjmowane ze smażalnika w celu ułatwienia czyszczenia komory z pozostałości ciasta i mąki. W komorze smażalki powinna być zaznaczona wyraźnie linia maksymalnego poziomu tłuszczu, wraz z informacją aby jej nie przekraczać.
Rys. 9. Smażalka do pączków
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze smażalek do pączków:
- zagrożenie poparzeniem na skutek kontaktu z gorącym urządzeniem, gorącym produktem lub tłuszczem;
- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym przez kontakt bezpośredni (tzn. z częściami znajdującymi się normalnie pod napięciem) ,lub pośredni (tzn. z częściami które mogą znaleźć się pod napięciem - intensyfikowane przez niekorzystne środowisko pracy, wilgotność pomieszczeń, obuwia, rąk, wysoką temperaturę, brak izolacji podłogi);
- zagrożenie wybuchem na wskutek niesprawnej instalacji gazowej w przypadku smażalki zasilanej paliwem gazowym;
- upadki spowodowane śliskimi i tłustymi posadzkami.
Zasady bezpieczeństwa pracy podczas obsługi smażalek do pączków.
Pracownik korzystający z smażalek do pączków musi posiadać odpowiednie przeszkolenie w zakresie obsługi tego urządzenia. Powinien być wyposażony w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawice, odpowiednie obuwie antypoślizgowe, okulary chroniące oczy przed odpryskami gorącego tłuszczu.