Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyzejCIOP
.. | Piece | Krajalnice | Miesiarka do ciast | Ubijarka cukiernicza | Wywrotnice podnoszace | Przesiewacze do maki | Myjki i czyszczarki do blach i innego wyposazenia piekarni | Dzielarko - zaokraglarki | Smazalki do paczkow | Zelownice

Wywrotnice podnoszace


  Wywrotnice do mas cukierniczych i ciastowych przeznaczone sa do podnoszenia dziez z wozkami i ich oprozniania. Wywrotnice podnoszace oferuja rozne kierunki wywracania dziez z masa cukiernicza, prosto, na prawo, na lewo.

Typowe zagrozenia podczas pracy przy obsludze wywrotnic mas cukierniczych to:

  • zagrozenie porazeniem pradem elektrycznym;

  • zagrozenie uderzeniem przez dzieze;

  • zagrozenia poparzeniem przez goraca mase cukiernicza;

  • zagrozenie spadajacymi elementami;

  • zagrozenie upadkiem na sliskiej powierzchni spowodowanej rozlanymi substancjami znajdujacymi sie w dziezy;






Rys. 5. Wywrotnica do mas cukierniczych.


Zasady bezpieczenstwa pracy podczas wywracania mas cukierniczych i ciast.

  Piekarz korzystajacy w swej pracy z wywrotnicy powinien posiadac odpowiednie kwalifikacje i przeszkolenie pozwalajace na obsluge do tego typu urzadzen. Przystepujac do pracy musi byc wyposazony w odpowiednie srodki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rekawiczki, odpowiednie obuwie antyposlizgowe.

Na gore strony

Siedziba instytutu
Strona glownaIndeks slowStrona BIPCIOP