Wywrotnice do mas cukierniczych i ciastowych przeznaczone sa do podnoszenia dziez z wozkami i ich oprozniania. Wywrotnice podnoszace oferuja rozne kierunki wywracania dziez z masa cukiernicza, prosto, na prawo, na lewo.
Typowe zagrozenia podczas pracy przy obsludze wywrotnic mas cukierniczych to:
- zagrozenie porazeniem pradem elektrycznym;
- zagrozenie uderzeniem przez dzieze;
- zagrozenia poparzeniem przez goraca mase cukiernicza;
- zagrozenie spadajacymi elementami;
- zagrozenie upadkiem na sliskiej powierzchni spowodowanej rozlanymi substancjami znajdujacymi sie w dziezy;

Rys. 5. Wywrotnica do mas cukierniczych.
Zasady bezpieczenstwa pracy podczas wywracania mas cukierniczych i ciast.
Piekarz korzystajacy w swej pracy z wywrotnicy powinien posiadac odpowiednie kwalifikacje i przeszkolenie pozwalajace na obsluge do tego typu urzadzen. Przystepujac do pracy musi byc wyposazony w odpowiednie srodki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rekawiczki, odpowiednie obuwie antyposlizgowe.