Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyżejCIOP
.. | Budownictwo | Gazownictwo | Gospodarka morska i śródlądowa | Górnictwo | Hutnictwo | Kultura i oświata | Obsługa maszyn | Obróbka metali | Promieniotwórczość i ochrona radiologiczna | Przedsiębiorstwa komunalne | Przemysł chemiczny | Przemysł spożywczy i gastronomiczny | Przemysł drzewny i papierniczy | Służba zdrowia | Rolnictwo | Służby mundurowe i specjalne | Transport drogowy | Inne


Informacje o poniższych dokumentach są dostępne na stronach Sejmu RP

Ustawy

  • t.j. Dz.U. 2010 nr 136 poz. 914
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225
    Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
    Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 29 czerwca 2010 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
      ze zm.
      - Dz.U. 2010 nr 182 poz. 1228
    Ustawa z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych

      - Dz.U. 2010 nr 230 poz. 1511
    Ustawa z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

      - Dz.U. 2011 nr 106 poz. 622
    Ustawa z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców.
    UWAGA: art. 36 pkt 3 i 4 wchodzi w życie z dniem 9 czerwca 2011 r.

      - Dz.U. 2011 nr 122 poz. 696
    Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych
    UWAGA: art. 11, art. 17-23, art. 41 ust. 1-5 i 8, art. 48 ust. 1-6, art. 63 pkt 26, art. 67, art. 68 ust. 2 i 3, art. 71, art. 74, art. 79 i art. 80 wchodzą w życie z dniem 28 czerwca 2011 r., natomiast art. 63 pkt 13 wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2012 r.

      - Dz.U. 2011 nr 171 poz. 1016
    Ustawa z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników o płatników oraz niektórych innych ustaw


  • Dz.U. 2006 nr 208 poz. 1539
  • Ustawa z dnia 18 października 2006 r.o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
      ze zm.
      - Dz.U. 2008 nr 171 poz. 1056
    Ustawa z dnia 4 września 2008 r. o zmianie ustaw w celu ujednolicenia terminologii informatycznej

      - Dz.U. 2008 nr 216 poz. 1368
    Ustawa z dnia 24 października 2008 r. o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw

      - Dz.U. 2009 nr 3 poz. 11
    Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym

      - Dz.U. 2011 nr 171 poz. 1016
    Ustawa z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników o płatników oraz niektórych innych ustaw

      - Dz.U. 2012 nr 132 poz. 800
    Ustawa z dnia 25 maja 2012 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.


Rozporządzenia

  • Dz.U. 2011 nr 85 poz. 466
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1256
    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych
    Dz.U. 2004 nr 276 poz. 2738
    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych

  • Dz.U. 2009 nr 123 poz. 1024
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz.U. 2005 nr 60 poz. 527
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego
    Dz. U. 2004 nr 156 poz. 1636
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2004 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego
    Zostaje uchylone z dniem 2010-01-01
    Dz. U. 2004 nr 158 poz. 1655
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2004 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku
    Zostaje uchylone z dniem 2010-01-01
    Dz.U. 2005 nr 37 poz. 333
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku
    Dz.U. 2005 nr 43 poz. 420
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2009 r. uchylające niektóre rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

  • Dz.U. 2008 nr 163 poz. 1020
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz. U. 1968 nr 1 poz. 2
    Rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 grudnia 1967 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwórstwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz w zakładach przemysłu paszowego
    Dz. U. 1973 nr 45 poz. 267
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki Terenowej i Ochrony Środowiska z dnia 6 października 1973 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy zakładaniu i konserwacji zieleni oraz produkcji materiału roślinnego
    Dz. U. 1974 nr 12 poz. 75
    Rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 21 marca 1974 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach produkujących ocet i musztardę
    Dz. U. 1966 nr 22 poz. 142
    Rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 9 kwietnia 1966 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego
    Dz. U. 1968 nr 20 poz. 125
    Rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 12 czerwca 1968 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu jajczarsko-drobiarskiego
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 sierpnia 2008 r. uchylające niektóre rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu i przetwórstwa rolno-spożywczego oraz przy zakładaniu i konserwacji zieleni oraz produkcji materiału roślinnego.

  • Dz.U. 2007 nr 150 poz. 1068
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz. U. 1973 nr 11 poz. 86
    Rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 26 marca 1973 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu tytoniowego
    Dz. U. 1969 nr 16 poz. 119
    Rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 5 maja 1969 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu zielarskiego
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 8 sierpnia 2007 r. uchylające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu zielarskiego i rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu tytoniowego

  • Dz.U. 2007 nr 137 poz. 966
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz.U. 2004 nr 58 poz. 563
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonycj substancji dodatkowych
    Dz.U. 2002 nr 220 poz. 1856
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
    Dz.U. 2004 nr 162 poz. 1703
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych
    Dz.U. 2004 nr 257 poz. 2577
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 listopada 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych
    Dz.U. 2006 nr 194 poz. 1435
    Rozporządzenie ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 października 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych
    Dz.U. 2005 nr 229 poz. 1953
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 listopada 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych
    Dz.U. 2005 nr 180 poz. 1499
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych
    Dz.U. 2005 nr 210 poz. 1751
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 października 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych
      ze zm.
      - Dz.U. 2007 nr 219 poz. 1629
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 listopada 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych

      - Dz.U. 2008 nr 93 poz. 595
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 maja 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych

      - Dz.U. 2009 nr 160 poz. 1271
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych

      - Dz.U. 2010 nr 88 poz. 580
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych.


  • Dz.U. 2007 nr 121 poz. 841
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz.U. 2003 nr 37 poz. 327
    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2003 r. w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu
    Dz.U. 2006 nr 144 poz. 1049
    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 lipca 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym

  • Dz.U. 2007 nr 97 poz. 645
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1099
    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu jednostek badawczo-rozwojowych określających i koordynujących program monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 maja 2007 r. w sprawie wykazu jednostek badawczo-rozwojowych realizujących zadania dotyczące programu monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka

  • Dz.U. 2007 nr 59 poz. 400
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz. U. 1963 nr 45 poz. 252
    Rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 31 sierpnia 1963 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2007 r. uchylające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego

  • Dz.U. 2005 nr 81 poz. 716
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki
      ze zm.
      - Dz. U. 2008 nr 48 poz. 288
    Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 lutego 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki


  • Dz.U. 2004 nr 285 poz. 2865
    Akty uchylone lub nieobowiązujące poprzedzające wskazany dokument:

    Dz. U. 1969 nr 20 poz. 150
    Rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 16 czerwca 1969 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu spirytusowego
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.

  • Dz. U. 2004 nr 160 poz. 1669
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piwowarskiego i napojów gazowanych

  • Dz. U. 2003 nr 194 poz. 1899
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 października 2003 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych

  • Dz. U. 2003 nr 34 poz. 289
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lutego 2003 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwarzających owoce i warzywa

  • Dz. U. 2003 nr 98 poz. 902
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2003 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego

  • Dz. U. 2002 nr 97 poz. 875
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 czerwca 2002 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego
      ze zm.
      - Dz. U. 2002 nr 139 poz. 1170
    Obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 sierpnia 2002 r. o sprostowaniu błędu


  • Dz. U. 2001 nr 112 poz. 1204
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 września 2001 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie ziemniaków

  • Dz. U. 1999 nr 25 poz. 226
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 10 marca 1999 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa

  • Dz. U. 1999 nr 25 poz. 225
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 9 marca 1999 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji cukru

  • Dz. U. 1998 nr 138 poz. 897
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 26 października 1998 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie mleka i jego pochodnych

  • Dz. U. 1997 nr 76 poz. 479
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 27 czerwca 1997 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy magazynowaniu, przetwórstwie zbóż i produkcji pasz pochodzenia roślinnego
      ze zm.
      - Dz.U. 2009 nr 22 poz. 124
    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 stycznia 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy magazynowaniu, przetwórstwie zbóż i produkcji pasz pochodzenia roślinnego


  • Dz. U. 1997 nr 48 poz. 316
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 8 maja 1997 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji olejów roślinnych

  • Dz. U. 1952 nr 47 poz. 317
  • Rozporządzenie Ministrów Pracy i Opieki Społecznej oraz Zdrowia z dnia 14 listopada 1952 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwórstwa rybnego

Na górę strony

Siedziba instytutu
Strona głównaIndeks słówStrona BIPCIOP
Wyszukiwarka przepisów

Wyszukiwarka przepisów

Przepisy BHP

Linia

Copyright © Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy
Wszelkie prawa do udostępnianych materiałów informacyjnych są zastrzeżone.
Kopiowanie w celu rozpowszechniania fragmentów lub całości materiałów jest zabronione. Udostępnione materiały można kopiować zarówno we fragmentach,
jak i w całości wyłącznie na użytek własny.

ul. Czerniakowska 16, 00-701 Warszawa, tel. (+48 22) 623 36 98, fax (+48 22) 623 36 93