|
|
|
Zalecenia dotyczące zarządzania wiekiem w mikroprzedsiębiorstwach
|
Mikroprzedsiębiorstwa stanowią ok. 90% pracodawców. Są to na ogół firmy jednoosobowe lub tzw. biznesy rodzinne. Stąd też rzadko porusza się ich problemy w różnego typu badaniach i analizach, jak choćby dotyczących zarządzania wiekiem. Trudno jest mówić o zarządzaniu wiekiem w firmie zatrudniającej np. 2-3 osoby; mogą to być tylko osoby młode lub odwrotnie – starsze. Nawet, jeśli zespół jest „mieszany”, nie łatwo jest mówić o wdrażaniu jakichkolwiek zasad. Z drugiej jednak strony, mikrofirmy, jako małe, często bardzo zżyte środowiska, mogą być miejscem sprzyjającym wymianie informacji, w zakresie różnych obszarów zarządzania wiekiem, np. ochrona zdrowia.
Poniżej sformułowano zalecenia, dotyczące zarządzania wiekiem w mikroprzedsiębiorstwach 1:
- Równy dostęp do zatrudnienia dla osób w każdym wieku, poprzez takie działania, jak np. zamieszczanie ofert pracy w miejscach, do których osoby 50+ mają łatwy dostęp (nie zawsze jest to Internet), np. urzędy pracy, tradycyjne ogłoszenia w gazecie; adresowanie ogłoszeń specjalnie do osób starszych
- Angażowanie, zachęcanie pracowników starszych do szkoleń z zakresu obsługi komputera oraz nowych technologii informacyjnych (Internet); przełamywanie barier i niechęci starszych do kształcenia się, np. poprzez zaoferowanie dodatkowego w tym celu urlopu. Inwestycja w starszych pracowników, którzy i tak już są wartościowi dla przedsiębiorstwa ze względu na ich doświadczenie i wiedzę, dodatkowo podniesie ich wartość
- Promocja (czyli poprawa, podnoszenie na wyższy poziom) zdrowia pracowników starszych, poprzez organizowanie, w miarę możliwości z udziałem specjalistów, poradnictwa w zakresie dbałości o zdrowie. Najważniejsze elementy promocji zdrowia w firmie, to:
- przestrzeganie badań okresowych/profilaktycznych
- dbałość o zdrowe żywienie pracowników, m.in. poprzez pozyskiwanie/wymianę informacji na temat prawidłowego żywienia, np. podczas wspólnego spożywania posiłków (odpowiednim ku temu miejscem jest oddzielne pomieszczenie - pokój socjalny/kuchnia,
- w którym można zamieścić informacje dotyczące zdrowego żywienia – np. plakat z piramidą żywienia)
- Dbałość o aktywność fizyczną – pracowników powinno się poinstruować (najlepiej przez specjalistów), jaki rodzaj wysiłku fizycznego powinien być przez nich stosowany (w zależności od rodzaju wykonywanej pracy. Dodatkowo, w widocznych miejscach w firmie, można zamieścić informacje o organizacji czasu pracy, z podkreśleniem konieczności robienia przerw, w celu „rozruszania się” (w przypadku pracy siedzącej). Z inicjatywy całego zespołu, bądź jednej osoby, można zorganizować w firmie zespołowe korzystanie z aktywności fizycznej, np. wspólne wyjścia na basen lub też ćwiczenia gimnastyczne na terenie firmy, jeśli warunki socjalne na to pozwalają.
- Dostosowanie organizacji i warunków pracy do potrzeb i możliwości pracowników 50+, poprzez takie działania, jak np.:
- Umożliwienie pracy w elastycznym czasie (np. praca zdalna, praca zadaniowa, indywidualnie uzgodnione godziny rozpoczynania i kończenia pracy),
- dostosowanie stanowiska pracy (ewentualne modyfikacje),
- przeniesienia między stanowiskami (np. zwolnienie ze zmiany nocnej)
1 Sformułowane zalecenia będą miały zastosowanie z pewnością w „największych” mikrofirmach.
|
|
|
|