|
|
- W budynkach inwentarskich powinien zawsze panować porządek. Nie wolno zastawiać przejść i korytarzy. Przechowywanie w jednym miejscu ręcznych narzędzi (wideł, szpadli, szufli, grabi, mioteł, zgarniaczy odchodów i innych) ułatwia pracę oraz zapobiega powstawaniu urazów w wyniku przypadkowego zetknięcia się z ostrymi narzędziami pozostawionymi w nieładzie.
Utrzymywanie porządku w pomieszczeniach inwentarskich w istotny sposób wpływa na bezpieczeństwo pracy
- Niedopuszczalne jest umieszczanie progów w otworach drzwiowych pomieszczeń gospodarskich.
- Nieobudowane otwory w stropach, służące do zrzucania pasz, powinny być zabezpieczone listwą przypodłogową o wysokości minimum 15 cm i poręczami na wysokości 1,1 m.
- Wszystkie uszkodzenia podłoża budynków inwentarskich (pęknięcia, wgłębienia i dziury) należy na bieżąco naprawiać, a zbędne przedmioty, wystające z podłóg, ścian, przegród i sufitów (np. gwoździe, druty) – natychmiast usuwać.
- Powierzchnia stanowisk dla zwierząt powinna być na tyle duża, by możliwy był swobodny dostęp do nich podczas obsługi.
- Zwierzęta gospodarskie, a szczególnie buhaje, powinny w miarę możliwości obsługiwać stale te same osoby.
- Przy obsłudze buhajów w wieku powyżej roku nie powinny pracować kobiety i młodociani oraz osoby słabe fizycznie i niepełnosprawne.
- Do prowadzenia krów należy używać łańcuchów, linek i powrozów, które w razie szarpnięcia przez zwierzę nie spowodują okaleczenia rąk lub innych urazów.
- Aby chronić się przed chorobami odzwierzęcymi, należy:
- podczas pracy ze zwierzętami chorymi lub podejrzanymi o chorobę przenoszoną na ludzi, stosować odpowiedni sprzęt ochronny (rękawice gumowe, buty gumowe, półmaski)
- przed pracą ze zwierzętami lub po jej zakończeniu zdezynfekować wszelkie skaleczenia odkrytych części ciała (rąk, nóg, głowy) i zabezpieczyć je odpowiednimi opatrunkami
- w przypadku skaleczeń przedmiotami zanieczyszczonymi ziemią lub obornikiem, a także pogryzienia przez chore zwierzę, natychmiast zgłosić się do lekarza
- przed spożyciem posiłku lub zapaleniem papierosa myć ręce środkiem dezynfekującym
- w gospodarstwie domowym nie korzystać z naczyń służących do pojenia lub karmienia zwierząt
- w pomieszczeniach dla zwierząt przeprowadzać okresową deratyzację i dezynsekcję
- zwierzę chore na chorobę przenoszącą się na ludzi odizolować od reszty stada, wezwać służby weterynaryjne i ściśle wykonywać ich zalecenia
- osoby mające kontakt z chorymi zwierzętami poddać badaniu lekarskiemu.
|
|
|
|