Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyżejCIOP
.. | Przygotowanie i transport pasz objętościowych | Przygotowanie pasz treściwych | Zadawanie pasz | Udój | Usuwanie i magazynowanie obornika i gnojowicy


Udój



Obecnie udój jest prowadzony mechanicznie. Niezależnie od rodzaju stanowisk udojowych („rybia ość”, równoległe, tandem, karuzelowe) należy pamiętać o utrzymaniu ich w nienagannej czystości. Dzięki temu unika się poślizgów i upadków zwierząt oraz osób obsługujących, a także eliminuje możliwość namnażania się bakterii powodujących zakażenia gruczołu mlekowego. Zachowanie czystości ułatwia również eliminację
z obory dokuczliwych much.


Po skończonym udoju halę należy uprzątnąć


Ważnym czynnikiem wpływającym na bezpieczeństwo pracy, na który należy zwrócić uwagę najlepiej już na etapie projektowania pomieszczeń inwentarskich, jest wyeliminowanie progów, stopni i różnic poziomów przy przejściach wewnątrz obory i wejściach do innych pomieszczeń. Zwiększają one bowiem zagrożenia upadkami zwierząt i obsługujących je ludzi.

Przy udoju ręcznym, rzadko już dzisiaj stosowanym, należy pamiętać o zachowaniach zwierząt i ich reakcjach na bodźce zewnętrzne, np. możliwości uderzenia dojarza przez zwierzę zaatakowane przez muchy. Zastosowanie preparatów chemicznych przeciw owadom to niewielki koszt, a poprawi znacznie komfort zwierząt i osób obsługujących.


Na górę strony

Siedziba instytutu
Strona głównaIndeks słówStrona BIPCIOP