|
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - Nowości wydawnicze
|
Analiza uwarunkowań decyzji menadżerskich dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - wydanie II - Daniel Podgórski
|
|
Monografia dostarcza zarówno podstaw naukowych do opracowania rozwiązań prawnych, organizacyjnych i informacyjnych ukierunkowanych na skuteczną promocję wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, jak i niezbędną dla menedżerów praktyczną wiedzę o aspektach prawnych, normatywnych, społeczno-etycznych i ekonomicznych związanych z systemowym zarządzaniem działaniami na rzecz bezpieczeństwa i higieny pracy w polskich przedsiębiorstwach.
Format: 16,5 x 24 cm - B5 Stron: 370 ISBN: 978-83-7373-039-7 Cena: 25,00 zł Rok wydania: 2011 Status: dostepny
|
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY W UJĘCIU PROCESOWYM - T. Izydorczyk, M. Pęciłło + płyta CD
|
|
Poradnik jest adresowaną do przedsiębiorców odpowiedzią na pytanie: jak skutecznie zarządzać procesami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Nie ulega wątpliwości, że bezpieczne i higieniczne warunki pracy mają wartość ekonomiczną i warto w nie inwestować. Na zwrot większości z tych inwestycji trzeba poczekać jakiś czas, ale już dziś można zatroszczyć się, aby koszty ponoszone w obszarze bezpieczeństwa i higieny pracy były niższe, i to bez ograniczania wydatków na zakup środków ochrony czy też nowych maszyn i urządzeń. Jak to zrobić? Po pierwsze, właściwie gospodarując zasobami: finansowymi, materiałowymi oraz ludzkimi. Po drugie, zapewniając właściwą organizację pracy na poszczególnych stanowiskach pracy oraz na poziomie całej organizacji, czyli właściwie projektując i realizując procesy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Po trzecie, prowadząc analizy ekonomiczne w tym obszarze, które pozwolą stwierdzić, czy działania usprawniające przyczyniły się do ograniczenia kosztów. Należy bowiem pamiętać, że pomiar skuteczności prowadzonych działań jest warunkiem koniecznym sukcesu.
Na dołączonej do poradnika płycie CD przedstawiono modele referencyjne procesów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy oraz model systemu zarządzania bhp jako całości w ujęciu procesowym.
Format: 16,5 x 24 cm - B5 Stron: 33 ISBN: 83-7373-072-9 Rok wydania: 2005 Status: naklad wyczerpany Pozycja dostępna w bibliotece CIOP-PIB
|
|
PODSTAWY SYSTEMOWEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY - pod redakcją D. Podgórskiego i Z. Pawłowskiej
|
|
Książka poświęcona w całości zagadnieniom zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Jej treść odzwierciedla aktualny stan wiedzy w tej dziedzinie i koncentruje się przede wszystkim na zagadnieniach systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, stwarzając podstawy do zrozumienia jego istoty oraz wdrożenia do praktyki przedsiębiorstw i doskonalenia.
Format: 18,5 x 25,5 cm - B5 Stron: 154 ISBN: 83-7373-036-2 Rok wydania: 2004 Status: naklad wyczerpany Pozycja dostępna w bibliotece CIOP-PIB
|
WYTYCZNE DO SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY. ILO-OSH 2001 - ILO-OSH
|
|
Wytyczne zostały sformułowane z uwzględnieniem przyjętych w skali międzynarodowej zasad bezpieczeństwa i higieny pracy wynikających z odpowiednich międzynarodowych norm. Tym samym są one bezcennym narzędziem dla pracodawców, pracowników i ich organizacji, instytucji państwowych oraz wszystkich tych, których zadaniem jest zapewnienie bezpiecznych i zdrowych warunków na stanowiskach pracy.
Format: 21 x 29,7 cm - A4 Stron: 31 ISBN: 83-88703-24-2 Rok wydania: 2001 Status: naklad wyczerpany Pozycja dostępna w bibliotece CIOP-PIB
|
WYTYCZNE INTEGRACJI SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY Z SYSTEMAMI TQM - D. Podgórski
|
|
Total Quality Management (TQM) to współczesna koncepcja zarządzania, zakładająca dążenie przedsiębiorstwa do osiągnięcia trwałego sukcesu gospodarczego przez wykorzystanie zaawansowanych metod, technik i narzędzi zarządzania oraz ciągłe doskonalenie wszelkich działań i procesów ukierunkowanych na zaspokajanie oczekiwań klientów zewnętrznych i wewnętrznych.
Publikacja jest adresowana do kadry kierowniczej wyższego szczebla oraz wszystkich chcących pogłębić wiedzę na temat systemów zarządzania bhp w kierunku ich doskonalenia zgodnie z zasadami TQM.
Format: 16,5 x 23,5 cm - B5 Stron: 86 ISBN: 83-88703-83-8 Rok wydania: 2001 Status: naklad wyczerpany Pozycja dostępna w bibliotece CIOP-PIB
|
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY W PRZEDSIĘBIORSTWIE - Z. Pawłowska
|
|
Coraz częściej mówi się o potrzebie systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Obecnie nie ma wątpliwości, że bezpieczeństwem i higieną pracy trzeba zarządzać w ten sam sposób, co innymi obszarami działań przedsiębiorstwa. W poradniku omówiono, podstawowe zagadnienia związane z wdrażaniem systemu zarządzania bhp w przedsiębiorstwie, a także czym jest i jakie elementy składają się na skuteczny system zarządzania bhp.
Stron: 142 Status: naklad wyczerpany Pozycja dostępna w bibliotece CIOP-PIB
|
Ocena ryzyka zawodowego - wykorzystanie systemu STER - praca zbiorowa
PODSTAWY PREWENCJI WYPADKOWEJ - pod redakcją Zofii Pawłowskiej
RYZYKO ZAWODOWE. Metodyczne podstawy oceny - red. W.M. Zawieska
|
|
W monografii przedstawiono najnowszą wiedzę o czynnikach zagrożeń występujących w środowisku pracy, metodach ich identyfikacji i zasadach oceny związanego z nimi ryzyka zawodowego, a także o działaniach, które można zastosować w celu jego ograniczenia. Problematyka, ujęta w 23 rozdziałach, obejmuje: zagadnienia prawne związane z ryzykiem zawodowym, zasady oceny ryzyka zawodowego, szkodliwe substancje chemiczne, pyły, hałas, drgania mechaniczne, oświetlenie elektryczne, promieniowanie optyczne, laserowe i jonizacyjne, pola elektromagnetyczne, obciążenie termiczne, prąd elektryczny, zagrożenia mechaniczne, czynniki biologiczne, obciążenie statyczne i dynamiczne, stres związany z pracą, zagrożenia wybuchem gazu ziemnego, a także narzędzia wspomagające ocenę ryzyka zawodowego.
Format: 17,5 x 25 cm - B5 Stron: 547 ISBN: 978-83-7373-020-5 Rok wydania: 2007 Status: w dodruku Data zakończenia dodruku: Pozycja dostępna w bibliotece CIOP-PIB
|
|
|